För dig som bor i Västerås och vill veta mer om däck!

Det är viktigt att du alltid kör med dubbdäck under perioden 1 oktober till 15 april. Det är för ditt eget bästa man skapat dubbdäck i Sverige! Vad är ett dubbdäck? Ett dubbdäck är ett däck med små metallgjuttar av metall som sitter längs däcket. Oftast mellan 100-180 stycken metalldubbar. Det bästa däcket man kan ha på vintern är Nokians utbud då det har flest dubbar.

Är det snö, is och frost på vägarna så kan du ha dubbdäck även om lagen säger annat. Polisen är den som bestämmer om du får böter eller inte.

Har du ett släp så ska släpet också ha dubbdäck, den får alltså inte ha friktionsdäck om bilen har dubbdäck.

Många frågar oss på Mälarstadens trafikskola om dubb och friktion;

Det vanligaste frågorna vi får är:

Hej, är det bättre att köra med dubbdäck eller friktionsdäck?

Det är mycket bättre att köra med dubbdäck I Sverige då våra vintrar klassas som ”hårdare”

Är det säkrare med dubbdäck?

Det är säkrare med dubbdäck och det visar även studier, det människor som kört med dubbdäck har klarat sig bättre än det som kört med friktionsdäck. Varför? Dubbdäcken får helt enkelt bilen att bromsa bättre.

Kan man ha 2 dubbdäck och 2 friktionsdäck på?

Nej, du ska köra med samma däck. Antingen sommardäck, friktionsdäck eller dubbdäck. Du får alltså INTE blanda.

Hur är det med sommardäcken då?

Du bör byta sommardäck senast den 15 april, råder det fortfarande vinterväglag så kan du ha vinterdäck. Nya sommardäck bör ha ett mönsterdjup på minimum 3 millimeter enligt transportstyrelsen. Du får aldrig köra med mindre än 1,6 millimeter!  Många sommardäck kommer i olika egenskaper vilket gör det viktigt för dig att välja rätt sommardäck för din typ av körsätt. Tänk inte med plånboken så mycket. Hur köper man ett bra sommardäck? Du gör det genom att välja en däcktest vinnare, välj sedan det däcket du känner är bäst enligt dina krav.

Friktionsdäck är väl bra eller?

Friktionsdäck är bra däck som kan köras året om vilket gör det till ett billigt alternativ för dig som inter orkar byta däck mellan varven. Ett friktionsdäck är ett däck som är speciellt anpassat för sommar och vinterbruk. Är det däcket lika säker som ett dubbdäck? Svar: Nej det är det inte. Men du ska endå inte oroas över det då ett friktionsdäck idag anses vara säkert. Köper du märkesdäck så vet vi med säkerhet att klarar en till två vintrar utan problem. Du bör också känna till att friktionsdäck även kallas för åretrunt däck felaktigt, ett året runt däck är något helt annat. Friktionsdäck slits snabbare om du kör på barmark!

Vilka fälgar kan man ha till sommardäck, friktionsdäck eller dubbdäck?

Du kan köra med vilka fälgar du vill så länge slutsiffran stämmer överens med däckets slutsiffra. Ett exempel är storleken 245/55/17, 245 indikerar bredd och 55 indikerar profilen dvs höjden på däcket. 17 indikerar tumstorlek. Det är slutsiffran du ska uppmärksamma. I det här fallet är slutsiffran 17.

14 + 1 =

Bra information:

intensivutbildning västerås

dssdsd

ing marie

fru

herr

trafikskola västerås

 

KONTAKTA OSS